OM OSS

Den konstärliga rörelsen Rosa Betong

Rosa Betong är ett konstnärlig rörelse som skapar verk utifrån ett feministiskt, mångkulturellt och  intersektionellt perspektiv. 

Vi berör frågor om relationen mellan  makten och friheten konstnärer och kulturaktörer har i det vita samhället.

Med tydlig förankring till civilsamhället, scenkonst organisationer och socioekonomiskt utsatta områden i Sverige lyfter vi fram gräsrots stjärnor, aktivister och konstnärer för att ge plats till röster som oftast  bara ekar i betongen, på asylboenden, bakom stängda dörrar och bortom Sveriges gränser.

Samar Jabri

Samar har en bred erfarenhet av att producera och projektleda scenkonst produktioner och kulturevenemang inom Sverige och utomlands.Hon är utbildad inom musikvetenskap och musikproduktion vid Kulturama och Lunds universitet, teaterpedagogik och dramapedagogik vid Malmö universitet och kurser som urban street art och hiphop historia. Hennes tidigare produktioner är ; East Side Stories av helsingborgs stadsteater,  Ankomsten och Midnattståget till Marrakech av Thaddeus Phillis och Reclaim our bodies. Hon har även arbetat som producent på Ung scen/öst, Kultur och fritid Botkyrka kommun, Rörelsen gatans röst och ansikte Malmö stad, Malmöfestivalen och Kultur för barn och unga. 

 Hon har arbetat som ljuddesigner och ljudkonsult på bland annat dansföreställningen “An evening with ASTAD 2017  , med Astad Deboo som är pionjär inom indisk contemporary dance” och arbetar idag som verksamhetsutvecklare och projektledare för Jönköpings 12 stads och när bibliotek där hon arbetar med att köpa in internationell litteratur från Somalien, Irak, Libanon, Afganistan, Iran och Etiopien. Under de senaste 8 åren har hon ägnat den största delen av sin fritid i sin hemma studio där arbetat med musikproduktion och ljudframställningar. “ Musiken och ljudproduktion är min fristad där jag kan vara mig själv utan filter eller gränser. Jag har varit egoistisk med min konst eftersom det varit mitt sätt att läka, meditera och reflektera snarare än att livnära mig på det. Inte först än nu är jag redo att dela med mig.

Farhiya Feysal

Är 20 år, ifrån Linköping,Ryd. Är en  poet och skribent som har skrivit texter sedan 10 års ålder. Farhiya har sedan ung ålder lyssnat på och blivit influerad av spoken word och sångtexter av poeter och lyrikister  som Prince EA , J Cole och Joyner lucas.
Farhiyas resa som poet började när hon såg den gambianska poeten Mariam Jobe framföra en dikt om hennes stolthet över att vara en svart ,gambiansk kvinna i Sverige på en muslimsk gala 2016 .

Året efter sökte Farhiya till Ortens poets deltävling i Linköping där hon framförde “ Hej Pappa” och vann första pris och åkte sedan vidare finaltävlingen i Rynkeby Stockholm och kom till tredje pris. 

2017 ; vann Farhiya tillsammans med Ahmed Ljaz grupp tävlingen i Stockholm.
2018 Sökte Farhiya själv till ortens bästa poet och vann första pris på slutfinalen i Stockholm.
Farhiya har uppträtt på Grammis galan 2019 där hon även delade ut textförfattare priset till Seinabo sey, på Dramaten med 4 andra poeter samt andra evenemang och festivaler.
Farhiya har startat en podd med Spotify – som heter Rosa brev och kommer även att ta fram en föreställning i samarbete med Östgötateatern, regi; Amerika Savala och ljuddesign/musik; Samar Marie Jabri,  hösten 2019.